img1               img2                 img3                   img4  
Soalan Lazim  Hubungi Kami  Aduan & Maklumbalas  Peta Laman

060418: Selesaikan cepat isu gantung tak bertali


Oleh Halina Mohd Noor
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang, berkata buat masa ini, isu lambakan dan kelewatan kes perceraian serta tuntutan hadanah masih boleh diselesaikan di peringkat pentadbiran sahaja.

Katanya, secara teori, mahkamah syariah mampu memberikan pengkhususan hakim tertentu untuk mengendalikan kategori kes tertentu.

 "Sebagai sahabat Mahkamah Syariah, PGSM bersedia berbincang dengan pihak kerajaan berkaitan peranan boleh dimainkan oleh peguam syarie untuk membantu mencapai matlamat penubuhannya itu.

"Saya mencadangkan pelaksanaan mahkamah dilaksanakan di Wilayah Persekutuan dahulu, sebelum diperluaskan di seluruh negara, " katanya. 

Beliau mengulas pengumuman penubuhan mahkamah khas terbabit yang beroperasi serta-merta sebaik sahaja diisytiharkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, kelmarin.

Penubuhan itu bertujuan mempercepatkan penyelesaian masalah perkahwinan dan perceraian difailkan Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan sekali gus mengurangkan kes isteri gantung tidak bertali.

Penolong Pengarah Kanan (Syariah), Jabatan Bantuan Guaman Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Akmalluddin Ilyas, berkata pengkhususan fungsi mahkamah itu membolehkan tuntutan kes hadanah diputuskan dengan cepat.

"Secara peribadi saya bersetuju penubuhan itu. Cuma pelanggan kena faham walaupun ada mahkamah khas tidak semestinya kes dapat diselesaikan dalam masa terlalu singkat.

"Ini disebabkan mahkamah juga ada prosedur atau tatacara yang perlu diikuti sebelum membuat keputusan," katanya.

Persetujuan perbincangan antara pihak dalam majlis sulh sebenarnya adalah cara yang paling berkesan untuk kes diselesaikan dalam masa singkat.

Sekiranya tanpa persetujuan, baharu kes itu dipanjangkan untuk dibicarakan. Biasanya mengambil masa dua sehingga empat bulan jika mahkamah menetapkan tarikh singkat untuk perbicaraan.

"Hadanah adalah kes di bawah bidang kuasa mahkamah tinggi yang juga mengendalikan kes lain. Ini menyebabkan jarak penangguhan tarikh bicara bagi kes hadanah lama antara satu tarikh bicara ke satu tarikh bicara lain" katanya.

Sumber: https://www.bharian.com.my/wanita/keluarga/2018/04/408323/selesaikan-cepat-isu-gantung-tak-bertali