img1               img2                 img3                   img4  
Soalan Lazim  Hubungi Kami  Aduan & Maklumbalas  Peta Laman

13072017: Sebat di khalayak ramai satu kaedah mendidik, bukannya menghukum - Hakim

.

Hukuman sebat di khalayak ramai mengikut hukum syariah Islam tidak menyakitkan atau menganiaya pesalah kerana ianya berbentuk didikan.

"Ia menepati kehendak Islam dan Al-Quran, kena bagi saksi kesalahan. Ini supaya mendapat keinsafan tidak merupakan satu penyeksaan, sebatan sivil lagi tidak wajar dengan cara berat sangat menyeksa, kita doktor ada sama, tempat itu mahkamah tengok perkarangan masjid dan sebagainya mana-mana tempat yang munasabah," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, orang bukan islam diminta tidak bimbang mengenai pelaksanaan sebat di khalayak ramai kerana ia hanya terpakai kepada umat Islam.

Justeru tiada alasan untuk tidak bersetuju dengan pelaksanaan itu.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan semalam meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Enakmen Tatacara Jenayah Syariah 2002 (Pindaan 2017) yang antara lain membolehkan pesalah syariah disebat di khalayak ramai selain meningkatkan denda dan tempoh penjara.

Tag: Islamsyariahmahkamahjenayahpenjaraundang-undanghukuman sebat

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/sebat-di-khalayak-ramai-satu-kaedah-mendidik-bukannya-menghukum-hakim-149163