facebookinstagramblogtwitterRSS

Keratan Akhbar

 

AKHBAR/SUMBER TAJUK
Utusan Online

27 Mac 2017 Utusan Online:Undang-undang syariah sebagai warisan leluhur
Tarikh: 27 Mac 2017
Ringkasan: SATU debat berkenaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (RUU355) yang bertujuan untuk memperkasakan mahkamah syariah telah dianjurkan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Bebas pada 18 Mac lalu.

Utusan Online

27 Feb 2017 Utusan Online:Ahli Parlimen dan pemerkasaan syariah

Tarikh: 27 Feb 2017
Ringkasan: Tarikh 18 Februari lalu adalah bersejarah kerana kita menyaksikan puluhan ribu rakyat Malaysia telah bersama-sama bersolidariti dan berhimpun di Padang Merbok, Kuala Lumpur dengan meredah panas dan hujan yang silih berganti pada hari tersebut dari siang hingga ke malam, bagi menyatakan dan menunjukkan sokongan tidak berbelah bahagi terhadap usaha meninggikan syiar Islam di tanah air ini.

Utusan Online

30 Jan 2017 Utusan Online:Usaha martabatkan mahkamah syariah menerusi pandangan IKIM
Tarikh: 30 Jan 2017
Ringkasan: MENURUT Muhammad Siddiq Khan al-Qinnawji dalam kitabnya, Abjad al-Ulum, matlamat khusus sesuatu penulisan antara lain untuk menyebarkan perkara bermanfaat kepada masyarakat dan menjelaskan kebenaran atau menghilangkan keraguan. Justeru, berasaskan semangat itulah, penulisan ini dihasilkan. Lebih jelas lagi, penulisan ini adalah pandangan balas terhadap kenyataan yang dikemukakan Sisters in Islam (SIS) dalam salah sebuah akhbar tempatan pada 23 Januari lalu.