facebookinstagramblog RSS

      img1               img2                 img3                   img4  
Soalan Lazim  Hubungi Kami  Aduan & Maklumbalas  Peta Laman

MCA tetap bertegas tidak sokong RUU 355

RUU

“Sebarang usul persendirian yang bakal dikemukakan di masa hadapan perlu dibuat berpandukan kerangka Perlembagaan Persekutuan,” kata Liow selepas menghadiri majlis perasmian Perhimpunan Agung UMNO 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Reaksi beliau itu sebagai mengulas kenyataan Najib yang antara lain menyeru rakyat, khususnya yang bukan beragama Islam, agar tidak bimbang dengan RUU 355 itu kerana mereka tidak akan tertakluk di bawahnya.

Najib, yang juga Presiden UMNO, semasa menyampaikan ucapan dasarnya pada perhimpunan hari ini menggariskan rasional serta keperluan mengkaji RUU 355.

"Kerajaan sedang mengkaji dengan halus agar tidak berlakunya unsur penghukuman dualisme," katanya.

Tambah Najib, kerajaan indukan UMNO telah membuat ketetapan bersejarah, dengan memberi laluan kepada RUU Persendirian yang dibawa oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dibacakan di Dewan Rakyat pada 24 November lalu.

RUU itu bermatlamat membuka ruang membolehkan pindaan dibuat ke atas Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.

Menurut Najib, usul persendirian itu nanti akan diambil alih oleh Kerajaan Persekutuan.

Abdul Hadi di Dewan Rakyat memaklumkan bahawa versi terbaharu RUU Persendirian untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidangkuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 melibatkan peningkatan tempoh penjara tidak melebihi 30 tahun, denda tidak melebihi RM100 ribu, dan sebat tidak melebihi 100 kali sebagaimana ditadbir mengikut tatacara jenayah Syariah.

 

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/mca-tetap-bertegas-tidak-sokong-ruu-355-124406